Spierstijfheid


Spierstijfheid is een pijnlijk gevoel van de spieren, meestal één tot twee dagen na een (te) zware training of wedstrijd. Het is een natuurlijk teken van het lichaam dat moeilijkheden ondervindt met zich aan te passen aan de nieuwe sportgewoonte of de wat zwaardere belasting. Kleine verwondingen in de vorm van minuscule scheurtjes in de spieren veroorzaken de spierpijn. Het kan voorkomen bij beginnende, maar ook bij ervaren sporters.

  • Bij beweging of aanraking van de spier treden er pijnklachten op.
  • De pijnklachten kunnen van licht tot zwaar hinderende aard zijn.
  • Er kunnen bewegingsbeperkingen en een afname van spierkracht zijn.
  • De klachten nemen in ernst toe binnen de eerste 24 uur na de sportactiviteit, pieken na 24 tot 72 uur, om dan geleidelijk aan af te nemen en te verdwijnen (vijf à zeven dagen na de sportactiviteit).

Warme baden, sauna en licht stretchen bevorderen het herstel door de doorbloeding van de spieren te stimuleren. Het uitvoeren van lichte inspanningen is toegelaten, maar vermijd versnellingen. Hou in het achterhoofd dat deze lichte inspanningen de pijn verzacht, maar zodra de activiteit gestopt wordt komt de pijn terug.

Een graduele opbouw van inspanningen waarbij je de belasting niet te snel gaat opbouwen, opwarming en stretching helpt spierpijnen na het sporten te voorkomen.


Terug naar overzicht