Core stability training: een must voor elke sporter!


Om goed te kunnen bewegen en /of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam ten allen tijde in balans houden. Je romp is het centrum van het lichaam en dient als basis van waaruit bewegingen in het hele lichaam moeten kunnen worden uitgevoerd.

Het doel van core stability training is om de spieren van de romp zo effectief mogelijk te gebruiken tijdens het sporten en om de positie van de wervelkolom zo goed mogelijk te beheersen tijdens inspanning. Dit is van belang bij alle takken van sport. Zowel de sporten met eenzijdige duurbelasting zoals wielrennen en hardlopen, als de intensieve teamsporten zoals voetbal, basketbal en volleybal.

Om de stabiliserende werking te visualiseren moet u een stapel blokjes (wervels) nemen en druk geven op het bovenste en onderste blokje (aanspannen lange buik- en rugspieren). Hoe hard we ook drukken op het bovenste en onderste blokken bij een geringe kracht op een blokje in het midden zien we dat de stapel blokjes uit elkaar valt. Pas als we de blokjes onderling vastplakken zien we dat er een stabiele situatie ontstaat. Deze spieren kunnen gezien worden als stabilisatoren van de onderrug en worden tijdens inspanning voortdurend aangespannen. Ze hoeven niet heel erg sterk te zijn, maar ze moeten wel aangestuurd worden en een groot uithoudingsvermogen hebben.

Training van de “core stability” zal leiden tot een verbetering van het prestatievermogen en zal de kans op blessures verminderen.


Terug naar overzicht