Schaafwonden


Een schaafwonde is een oppervlakkige wonde, waarbij enkel de bovenste huidlaag afgeschaafd is. Een schaafwonde bloedt niet fel, maar kan wel pijnlijk zijn. Vaak zit er vuil in de wonde.

  • De sporter heeft een schaafwonde.

Stelp een eventuele bloeding door op de wonde te (laten) drukken.

Laat lauw stromend water rechtstreeks op de wonde stromen om het vuil uit de wonde weg te spoelen. Blijf spoelen tot er geen vuil meer in de wonde zit. Wrijf zeker niet in de wonde. Is er geen water beschikbaar, reinig de wonde met ontsmettingsmiddel. Dep met een kompres op de wonde, blijf deppen tot er geen vuil meer in de wonde zit.

Droog na het spoelen de omgeving van de wonde af, maar kom niet aan de wonde zelf. Dek de wonde na het reinigen af, bijvoorbeeld met een steriel kompres of een wondpleister

  • Lopers, wandelaars en obstacle runners die veel transpireren of gedurende een lange tijd sporten, kunnen er last van krijgen op plaatsen waar twee lichaamsdelen of kledij en een lichaamsdeel tegen elkaar schuren. Draag kledij van nylon of polyester i.p.v. katoen om dit te vermijden. Gevoelige plaatsen kan je ook bedekken met een laagje vaseline of een pleister (oksels, liezen, tepels). Hiernaast is het dragen van goede en aangepaste schoenen en sokken essentieel. Sieraden kunnen best vermeden worden.
  • Fietsers: Kies voor een goedzadel, draag een goede wielerbroek zonder irriterende randjes. Draag nooit een onderbroek in je fietsbroek.

Terug naar overzicht